Sähköisellä palvelusetelillä kustannukset hallintaan

Otetaanpa aluksi muutama fakta:
1. Terveydenhuollon merkittävimmät päivittäisten taloudellisten päätösten tekijät ovat lääkärit.
2. Lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmaan sisältyy melko maltillisesti taloustieteen opintoja, eikä Hippokrateen vala edellytä kustannus-vaikuttavuus-analyysia hoitopäätöksiä tehdessä.
3. Omien laskelmieni mukaan terveyskeskuslääkäri käyttää resursseja erilaisten lähetteiden muodossa 4-12 kertaa oman palkkansa vuodessa, joten lääkärin osaamisella, talouden ymmärtämisellä ja ammattitaidolla on suuri merkitys.
4. Lähetteiden kustannusten muodostusta on tuskallisen vaikeaa saada potilastietojärjestelmistä ulos tarkempaa analyysia varten.
5. Kokonaiskustannusten hallinnassa olennaista on investoida, jotta potilaat saadaan pidettyä osaavan, ammattitaitoisen ja pysyvän perusterveydenhuollon henkilöstön käsissä.

Palataan tähän myöhemmin.

Ylöjärvi on ollut yksi edelläkävijä Suomessa erikoissairaanhoidon palvelusetelin käytössä, yhdessä mm. muiden Tampereen kehyskuntien kanssa. Ylöjärvi kumppaneineen on kilpailuttanut erittäin tuloksellisesti noin 150 000 asukkaan väestöpohjalla erikoislääkärikonsultaatioita, tutkimuksia sekä päiväkirurgiaa.
Toistuvat kilpailutuskierrokset, pitkä yhteistyö yritysten kanssa sekä toimiva markkinatilanne ovat painaneet hinnat alas laadun juuri kärsimättä. Tällä hetkellä Ylöjärvi maksaa sisätautilääkärin konsultaatiokäynnistä 41,50 €, kirurgin konsultaatiokäynnistä 37,30 € tai korvalääkärin käynnistä sisältäen mahdolliset pientoimenpiteet 77,30 €. Näillä käynneillä korvataan parin viikon jonotuksen jälkeen kuukausien jonotus yliopistosairaalaan ja satojen eurojen laskut. Lisäksi konsultaatiovastaus palautuu aina hoitosuosituksen kera terveyskeskuslääkärille.
Astuessani Ylöjärven perusturvan palvelukseen keväällä 2015 oli palveluseteliprosessi muutettu sähköiseksi. Muutos totuttuun oli järisyttävä. Ja nyt palaamme alun faktoihin. Tiedän eurolleen joka päivä minkä verran kukin tohtori on käyttänyt rahaa palveluseteleihin. Voin analysoida faktoihin perustuen erilaisten koulutusten tarvetta, niiden mahdollisia kustannushyötyjä tai vaikka omien erikoislääkärien palkkaamista. Voin jakaa täsmällisen tiedon lääkäreille, jolloin he tietävät miten asemoituvat omiensa joukossa.

Ylöjärvi on vuodesta toiseen sijoittunut parhaimmistoon sosiaali- ja terveystoimen milloin mitenkin vakioiduissa tai vakioimattomissa nettokustannusvertailuissa. Väitän että ainakin osa selitystä on alun faktoihin perustuva perustason työn pitkäjännitteinen kehittäminen ja vahvistaminen sekä ennakkoluuloton toiminnan uudistaminen.

Kirjoittaja on Ylöjärven kaupungin johtava ylilääkäri Juuso Rajala.

Kirjoitus on kaupallinen yhteistyö Smartum Oy:n kanssa. Smartum Palveluseteli on yli 50 kunnassa käytössä oleva valinnanvapausratkaisu, joka tekee palveluseteleiden hallinnoinnin helpoksi ja käytön kustannustehokkaaksi. Lue lisää: palveluseteli.fi , Twitter: @PalveluseteliFi , LinkedIn: Smartum Palveluseteli

Edellinen artikkeliLähteäkö mukaan kapitaatiokorvaukseen?
Seuraava artikkeliRatsuväki seis!