Sairaskuluvakuutusten myynti kasvaa edelleen, jos sote on huono

Yksi Suomeen sorvattavan valinnanvapausmallin suurista kysymyksistä on se, että pystyykö valinnanvapaus tyydyttämään niitä, jotka ovat jo ottaneet yksityisen sairaskuluvakuutuksen. Toinen vaihtoehto on se, että vakuutusten myynti jatkaa kasvuaan ja ihmiset hakevat palveluja omalla rahallaan.

LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen uumoili Verkkouutisissa maanantaina että moni yksityinen palveluntuottaja jäänee pois valinnanvapauden piiristä. Jos tuottaja ei listaudu maakunnan palveluntuottajaksi, se ei saa asiakkaiden perusteella maksettavaa kapitaatiokorvausta. Tämä tarkoittaa sitä, että valinnanvapauden ulkopuolella olisi jatkossa nippu tuottajia, joilta voi ostaa palveluja omalla rahalla ja haeskella korvauksia jälkeenpäin yksityisestä sairaskuluvakuutuksestaan.

Jotta tuottajan kannattaa listautua, suoritteista saatava korvaus pitää olla tarpeeksi korkea, jotta palvelujen tuottaminen on kannattavaa. Jos korvaus on liian korkea, tulee ylihoitoa ja kermankuorintaa. Liian matala kapitaatiomaksu johtaa kansalaisten alihoitoon ja firmojen tappiollisuuteen.

Suomessa erityisesti yritysten työntekijöilleen ottamien sairaskuluvakuutusten määrä on kasvanut lähes 90 prosenttia kuudessa vuodessa. Suomessa on jo yli miljoona yksityisen sairaskuluvakuutuksen omistajaa. Myös lapsia vakuutetaan entistä enemmän. Ruotsissa vuosien 2012–2015 välissä sairaskuluvakuutusten myynti kasvoi 31 prosenttia. Tästäkin suurin osa on työnantajien työntekijöilleen ottamia vakuutuksia. Vakuutusten myynnin kasvua on perusteltu Ruotsissa ennen kaikkea hoitoon pääsyn nopeudella. Vakuutus on myös ohituskaista erikoissairaanhoitoon.

Ministeri Juha Rehula on moneen kertaan toistanut, että Suomi ei kopsahda järjestelmässään samoihin mäntyihin, joihin Ruotsi on osunut. Ruotsin vakuutusjärjestelmä on toki hieman erilainen kuin Suomessa, mutta vakuutusten myynnin kasvu ja kansalaisten eriarvoistuminen on entistä suurempi uhka myös Suomessa.

Palveluntuottajien ei ole mikään pakko listautua vuoden 2019 jälkeen. Ketjujaan rakentavat yksityiset odottavat myös vakuutusasiakkaita vesi kielellä.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliKaikki hoivatuottajat ruohoa leikkaamaan
Seuraava artikkeliVivagon eWell-konsepti paketoi turvan ja hyvinvoinnin