SDP julkaisi tänään oman palettinsa sote-järjestelmän päälinjoiksi. Puolue haluaa vahvan julkisen tuotantovastuun. Perus- ja erityistason palvelujen tuotantovastuu olisi aluekunnilla ja erikoissairaanhoito olisi viidellä erva-alueella. Vahva järjestämisen ja tuottamisen yhteistyö auttaisi tiedonkulkua ja yhteistyötä. Aluekunnat saisivat päättää miten palvelut tuottavat, itse tai ostamalla niitä yksityisiltä tuottajilta.
Demareita hiertävät erityisesti hallituksen päätökset ”pakkoyhtiöittämisestä” ja tuottajien tasavertaisuudesta eli monituottajamallista, joka kierrättää verorahat yksityisten yritysten kautta kansainvälisten sijoittajien taskuun. Puolue ei usko, että tieto kulkee ja palvelut integroituvat monituottajamallin ja valinnanvapauden sisällä.
SDP:n kannoissa on paljon hyvää. Suomalaisten maksamat verovarat olisi syytä tilittää mahdollisimman eurolleen kotimaahan, heikompia ei sovi unohtaa, järjestöjen rooli kunnissa on merkittävä ja osaoptimoinnista on päästävä. Julkisen tilaajan ja tuottajan pitäminen yhdessä voi toimia, jos siihen luodaan nykyistä paremmat mittarit.
Terveysalan yritysten tekemä liiketoiminta on täysin samanlaista kuin mikä tahansa liiketoiminta – siinä yritetään tehdä voittoa ja peitota kilpailijat. Tässä sosiaalidemokraattien uhkakuvat ovat todellisia. Kuitenkin liiketoiminnassa vähenevän rajahyödyn laki saa yhtiön johdon keksimään mitä uskomattomimpia keinoja tuottaa palveluja tehokkaammin. Laadulla kilpaillessa nämä uudet keinot ovat tärkeitä. Valinnanvapauden myötä tuleva asiakkaiden mahdollisuus äänestää jaloillaan lyö toivottavasti tulta isojen yritysten perseiden alle.
Puolueen sote-linjaukset ovat auttamattomasti myöhässä. Kiukuttelu parlamentaarisen työskentelyn puuttumisesta ei ole enää argumentti, jolla vaihtoehtoisen sote-mallin julkistamista voi perustella. Sosiaalidemokraattien ja vasemmiston olisi syytä kääntää katseensa nyt palvelujen käyttäjän näkökulmaan. Sote-keskustelu on vellonut jo vuosia yritysparadigmalla. Valinnanvapaus ja monituottajamalli nähdään yritystoiminnan mahdollistajana, ja samaa mantraa tuuppaavat myös yksityisten tuottajien etujärjestöt. Oppositiopuolueilla olisi nyt hyvä paikka irrottaa yrityskeskustelusta ja keskittyä siihen, miten hallituksen luomaan malliin saadaan mahdollisimman hyvät lähtökohdat asiakkaille.
Juha Kartano