Siemens Healthineers julkaisee maailman ensimmäisen photon-counting-teknologialla varustetun CT-laitteen, joka parantaa merkittävästi esimerkiksi sydän- ja keuhkosairauksien sekä syöpien tarkkaa diagnosointia

Siemens Healthineerin julkaisema uusi CT-laite, Naeotom Alpha tuottaa uudella teknologia kuvanlaatua, johon liittyvät tekniset arvot ovat ylivoimaisia entisiin menetelmiin verrattuna. Kuvat ovat kaksi kertaa tarkempia kuin perinteisellä CT-laitteella, mikä mahdollistaa pienempien yksityiskohtien näkemisen kehossa tarkemman diagnostiikan saamiseksi.

Potilaan saama sädeannos vähenee jopa yli 40 % perinteisiin CT-laitteisiin verrattuna. Laite on hyväksytty kliiniseen käyttöön Yhdysvalloissa ja Euroopassa, joissa on yli 20 asennettua laitetta ja yli 8000 kuvattua potilasta sekä yli 500 fotonilaskentaan liittyvää patenttihakemusta.

Lääkärit ja potilaat hyötyvät tarkemmista kuvista

Perinteinen CT-kuvantaminen on saavuttanut tekniset rajoitteensa: Resoluutiota voidaan parantaa vain hyvin vähän ja sädeannoksia ei voida enää vähentää merkittävästi.  Photon-counting-teknologia mahdollistaa merkittäviä parannuksia, joihin kuuluvat paikkaresoluution parannus sekä sädeannoksen väheneminen jopa 45 prosentilla ultra-high resolution (UHR) -kuvauksissa, mikä on mahdotonta perinteisellä detektorilla.  Photon-counting-kuvat sisältävät paljon enemmän hyödyllistä dataa, koska detektori havaitsee jokaisen fotonin ja sen energian erikseen sen sijaan, että signaali ensin muutettaisiin näkyväksi valoksi, kuten perinteisessä CT-kuvauksessa.

– Naeotom Alpha on kokonaan uusi laitesukupolvi. Edeltävissä laitteissa kuvantaminen on tapahtunut niin, että röntgensäde on muutettu ensin valoksi, ja sitten kuvaksi. Uudet CT-kuvauslaitteet sen sijaan mittaavat jokaisen fotonin ja sen energiatason tarkasti. Se mahdollistaa, että päästään eroon elektroniikan kohinasta ja saadaan huomattavasti tarkempia kuvia, Esimerkiksi, jos ennen saatiin 0,6 mm leikkeitä, nyt saadaan jopa 0,2 mm tarkkuus. Laitteita on testattu laajasti, niitä on jo sairaalakäytössä noin 20 kappaletta eri maissa. Suomessa niitä ei vielä ole, mutta Ruotsissa käytössä on kolme laitetta, Siemens Healthineersin tuotepäällikkö Mats Lindholm kertoo Hoiva&Terveydelle.

Vaativan teknologian kehittäminen on vienyt kaikkiaan 15 vuotta, joiden aikana on valmistettu kuusi prototyyppiä. Teknologia pitää sisällään peräti 500 patenttia. Ensimmäiset laitteet on otettu käyttöön vuoden 2021 aikana, ja niistä on saatu erittäin lupaavia käyttökokemuksia eri sairaaloista.

– Detektorin materiaalina käytetään kadmiumtelluridia, joka muuttaa fotonin sähkövaraukseksi ja mahdollistaa sen mittaamisen. Materiaalin on oltava erittäin puhdasta, 99,9999 %:sta. Kuviin saadaan erittäin paljon yksityiskohtia, ja pystytään määrittämään esimerkiksi kasvaimen koostumus mahdollisimman tarkasti. Lindholm jatkaa.

Suurin hyöty sepelvaltimodiagnostiikassa ja keuhkosairauksissa

Ennen kaikkea CT-kuvauksen avulla voidaan parantaa sepelvaltimodiagnostiikkaa huomattavasti. Aiemmin ei ole pystytty kuvien avulla arvioimaan, tarvitaanko sairauteen lisähoitoa, ja saattaa olla että potilaalle on suunniteltu pallolaajennuksia, joita ei olekaan tarvittu, koska sairaus on ollut lievä.

– Tarkemmalla diagnoosilla ne voidaan kohdistaa oikeisiin potilaisiin ja säästää myös kustannuksia, ja toimenpiteen mahdollinen infektioriski. CT-kuvilla voidaan määritellä tarkasti myös keuhkokudosten sairauksia, joita on yli sata erilaista ja tutkia tarkkarajaisesti esimerkiksi maksan kasvaimia ja erilaisia syöpäkasvaimia, ja määrittää kasvainten koostumus mahdollisimman tarkoin, Lindholm jatkaa.

Teknologia avaa uusia mahdollisuuksia, kuten potilaan keuhkojen kuvaus suurella nopeudella ja korkearesoluutioisten kuvien taltiointi siten, että röntgenspektrin informaatio säilyy ilman, että potilaan tarvitsee pidätellä hengitystään. Spektritiedot auttavat myös tunnistamaan kehon sisällä olevat materiaalit, jotka voidaan jopa poistaa kuvasta, jos ne estävät kiinnostavan alueen tarkastelun. Tämä auttaa lääkäreitä arvioimaan mahdolliset ongelmat nopeasti ja mahdollistaa hoidon aloittamisen varhaisessa vaiheessa.

Säteilyannoksen pienentymisen myötä säännölliset tutkimukset, kuten keuhkosyöpäseulonnat CT-kuvauksella, voivat tulla rutiininomaisesti saataville suuremmille potilaspopulaatioille. Lisäksi korkea resoluutio paljastaa pienetkin rakenteet, mikä nostaa kliinisen päätöksenteon uudelle tasolle.

– Yli 15 vuotta sitten työ fotonien laskevan TT:n ja tämän kliinisen vision parissa alkoi Siemens Healthineersissa. Uskoimme aina valtavaan kliiniseen arvoon ja työskentelimme sen eteen hellittämättä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Nyt otamme valtavan askeleen potilaiden hoidon edistämisessä monilla kliinisillä aloilla näyttämällä tehokkaasti asioita, joita on mahdoton nähdä tavanomaisilla CT-skannauksilla. Tämä edellytti käytännöllisesti katsoen kaikkien tietokonetomografian teknologisten näkökohtien radikaalia uudelleenarviointia, sanoo Philipp Fischer, Siemens Healthineersin tietokonetomografian johtaja tiedotteessa.

Syvällinen vaikutus monilla kliinisillä aloilla

Sydämen kuvantamisen, syöpä- ja keuhkotutkimuksen kliinisillä aloilla on kaikilla omat ainutlaatuiset lääketieteelliset vaatimukset kuville. Sydämen kuvauksessa kuva napataan sydämen sykkiessä, mikä vaatii CT-laitteelta suurta nopeutta. Naeotom Alphan ominaisuudet tuovat lääkärille enemmän tietoa kuin koskaan ennen ollut mahdollista saada tarkkaa diagnoosia, seurantaa ja hoitoa varten.

Tarkat laitteet muuttavat perinpohjaisesti tapaa, jolla CT-kuvantaminen suoritetaan: Se nopeuttaa ja parantaa lääkärien diagnooseja ja vähentää potilaiden epävarmuutta. Uusi teknologia auttaa erityisesti silloin, kun on arvioitava hienoja rakenteita. Asiakkaiden palaute testauksesta todellisilla lopullisilla järjestelmillä vahvistaa tämän kunnianhimoisen tavoitteen:

– Olemme työskennelleet oman Naeotom Alpha CT:n kanssa huhtikuusta 2021 lähtien ja olemme erittäin vaikuttuneita ensimmäisistä tuloksista: Onkologiassa voimme eritellä tarkemmin, mitä kasvaintyyppejä käsittelemme ja siten hoitaa niitä kohdennetummin ja tehokkaammin. Se on kuin verho, joka nyt nousee. Uusi tekniikka on radikaali parannus aiempaan kuvantamiseen ja määrittelee uudelleen kliinisen päätöksentekomme heti skannauksesta lähtien, sanoo professori Thomas Kröncke, MD, Augsburgin yliopistollisen sairaalan diagnostisen ja interventioradiologian osaston johtaja.

Kuvan lähde: Siemens Healthengineer

Edellinen artikkeliToni Kivinen on nimitetty Aurora Innovationin uudeksi Suomen ja Baltian maajohtajaksi
Seuraava artikkeliAmbulanssin tulo kesti – potilas menehtyi