Siemens Healthineers tuo markkinoille nopean sydäninfarktin diagnosointimenetelmän

Siemens Healthineers tuo ensimmäisenä terveysalan yhtiönä markkinoille CE-merkityn, kädessä pidettävän vieritestianalysaattorin herkän troponiini I:n mittaamiseen. Laitteen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat entistä nopeammin kartoittaa, diagnosoida ja ohjata hoitoon sydänperäisistä oireista kärsiviä potilaita. Analysaattorin tuottamat tulokset ovat kliiniseltä suorituskyvyltään verrattavissa keskuslaboratorioanalytiikkaan.

– Atellica VTLi analysaattori on saanut CE-merkinnän huhtikuussa ja sen lanseeraus on mahdollisesti jo kesäkuussa. Tämä vieritestilaite antaa mahdollisuuden saada hoitoa nopeammin, mutta sairaaloiden käytännöissä ei välttämättä tapahdu nopeita muutoksia, joten on vaikea arvioida, kuinka nopeasti se tulee käyttöön, Siemens Helthineersin tuotespesialisti Päivi Mertaniemi arvioi Hoiva&Terveydelle.

– Atellica VTLi-vierianalysaattorilla tuloksen saa vain 8 minuutissa ja näin tiettyjen sydänoireellisten potilaiden hoitoon ohjausta tai kotiutusta voidaan nopeuttaa. Atellica VTLi-analysaattorissa on käytössä samankaltainen yhtä herkkä Troponiini I -testi kuin keskuslaboratorioiden analysaattoreissa, joten se antaa yhtä luotettavia tuloksia kuin laboratoriotulokset, Mertaniemi jatkaa.

Atellica VTLi on kädessä pidettävä, helppdokäyttöinen analysaattorin, joka vaatii vain vähän näytettä. Näytemuodoksi käy sormenpäänäyte, kokoveri tai plasma.

Testi on helppo ja nopea tehdä esimerkiksi jo ambulansseissa tai sydänoireisen potilaan kotona sormenpää näytteestä, jolloin mahdolliset ei-sydänperäiset tapaukset voidaan sulkea pois. Juuri siihen tämä vieritestianalysaattori on omiaan.

Suomen sairaaloissa hoidetaan vuodessa noin 10 000 sydäninfarktipotilasta. Hoidon ansiosta suurin osa potilaista selviytyy, mutta silti sepelvaltimotautiin liittyvä sydäninfarkti on edelleen yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy. Tämän vuoksi oireellisten potilaiden aikainen diagnoosi on tärkeää ja auttaa pelastamaan ihmishenkiä.

EKG:n lisäksi lääkärit käyttävät sydäninfarktin diagnosointiin herkkää troponiinin mittausta, jota on pääsääntöisesti saatavilla ainoastaan sairaalalaboratorioissa. Tulosten saannissa on kuitenkin jopa yli tunnin viiveitä, jolloin myös diagnoosi ja hoitoon ohjaus viivästyvät. Atellica VTLi -vieritestianalysaattorin ansiosta tuota viivettä voidaan lyhentää merkittävästi. Tämä nopeuttaa hoidon aloittamista ja parantaa hoitotuloksia, mutta myös helpottaa ensiavun kuormitusta, kun potilaat voidaan nopeammin tunnistaa hoitoa tarvitseviksi tai kotiutettaviksi.

Kuvan lähde: Siemens Healthineers

Edellinen artikkeliPihlajalinnan osavuosikatsaus: liikevaihto kasvoi ja tulos parani
Seuraava artikkeliTuore yhtiö Therapeutica Borealis sai USPTO:n hyväksynnän patenttihakemukselleen Covid-19 –lääkkeelle, joka ehkäisee tartuntaa nenäsumutteena