Sote-alueiden lukumäärää arvuutellaan torstaihin asti

Sote-alueiden aluejakoa odotellaan saapuvaksi torstaina. Edelleen arvuutellaan alueiden lukumäärää, tuleeko alueita kokoomuksen haluamat viisi vai keskustan vaatimat yhdeksäntoista. Perussuomalaisten kanta on jossakin välissä.
Kauppalehden tämänpäiväisten tietojen mukaan alueita olisi tulossa 15 ja MTV:n tietojen mukaan itsehallintoalueita tulisi 18. Näillä malleilla juuri mikään ei muuttuisi nykyisestä tilanteesta.
Oman aseman säilyttäminen kiinnostaa ympäri maata nyt enemmän kuin koskaan. Poru ei lopu aluejakoon – siitä se vasta alkaa. Muun muassa Satakunnassa toivotaan edelleen, että maakunta muodostaisi oman sote-alueensa. Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) teki ääntenkalastelua seuraavia vaaleja varten toteamalla viime viikolla, että vanhan Vaasan läänin alueella voisi olla jopa kolme sote-aluetta. Melkoista meininkiä!
Asukasmääriltään pienimmät sairaanhoitopiirit hävinnevät kartalta. Itä-Savo ja Länsi-Pohja yhdistetään mitä ilmeisimmin suurempiin, mutta mihin raja vedetään, sitä ei tiedetä.
Pohjois-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla ei jääty odottelemaan aluejakoa vaan sairaanhoitopiireissä on pantu tuulemaan jo aikapäiviä sitten. Tuloksena molemmilla alueilla on turvallinen lähtökohta sote-aluejakoon – tuotannon rivit ovat jo suorassa ja alueet ovat valmiina ottamaan myös järjestämisvastuun. Turhaa porua ei pidetä vaan mennään reilusti eteenpäin.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliOmalääkärisysteemi taas pystyyn listautumismallilla?
Seuraava artikkeliRuotsalainen Hemsö tarjoaa ratkaisua sairaalainvestointikinaan