SOTE-osuuskunta Suomi suunnittelee palvelukonsepteja alueille pk-jäsenyritystensä kanssa

  Hieman yli kaksi vuotta sitten perustettu SOTE-osuuskunta Suomi kehittää jäsenyritystensä kanssa valtakunnallisia palvelukonsepteja alueellisiin tarpeisiin. Sen jäseninä on erilaisia yrityksiä kotihoidosta softa- ja teknologiayrityksiin.

  Osuuskunta organisoituu pienemmiksi alueosuuskunniksi, jotka suunnittelevat ja myös tuottavat palveluja alueille. Osuuskunnan alle on perustettu alueellinen SOTE-osuuskunta Pirkanmaa ja eteläisen Pirkanmaan alueelle on syntymässä toinen osuuskunta.

  – Toimintamallin ytimenä on havainto siitä, että nykyinen palvelutuotanto on suurissa vaikeuksissa. Kunnissa palveluiden tarve kasvaa mutta budjetti ei kestä, vaan resursseja ollaan tiputtamassa monissa yt-neuvotteluissa. Me osuuskuntana haluamme keskittyä asiakasrajapintaan ja rakentaa palveluja asiakkaiden ympärille. Jotta näin pystytään toimimaan, tarvitaan digitaalisuutta palvelujen koordinoimiseksi, kertoo verkostoasiantuntija Petri Sipilä SOTE-osuuskunta Suomesta.

  Niinpä perustettiin konsepti, jossa osuuskunta toimii kehitysyhtiönä, vastaa prosesseista, kehittää digitalisaatiota sekä suunnittelee markkinointia ja brändäystä ja varmistaa toiminnan laadun.

  – Pienillä yrityksillä on vaikeuksia vastata tästä kaikesta ja niiden toimintamahdollisuudet ovat supistuneet. Siksi haluamme tarjota alueilla palveluja näiden konseptien mukaan, joita valtakunnallisesti rakennetaan, Sipilä sanoo.

  Sote-osuuskunta Suomessa ovat mukana kotihoidon palveluita tuottava Apukolmio Oy, Bookit Finland Oy, etälääkäripalveluita tuottava Medics24, sensori- ja kodin turvateknologiaa kehittävä Seniortek Oy, verkostoitumisen asiantuntija Service Park Provider Oy, ohjelmistopalveluita tuottava, Acute-tietojärjestelmää kehittävä Vitec Oy, aluerakentamisen kehittäjä ASV Arctic Smart Village Oy sekä Suomen Palvelukoulutus ja Proinno Design Oy.

  – Esimerkiksi Acute on erikoistunut sote-puolen järjestelmäintegraatioihin, mikä on osuuskunnalle hyvin tärkeää, että tietoa saadaan siirtymään palveluketjussa. Seniortek pystyy puolestaan kehittämään teknologiaa, joilla voidaan ikääntyneiden lähipiiriä aktivoida erilaisilla hälyttävillä järjestelmillä, Petri Sipilä sanoo.

  Osuuskunta rakentaa jäsenilleen teknistä alustaa, johon on kuvattu valmiiksi alueosuuskuntien käytettäviksi toimintamallit prosesseineen ja palvelupolkuineen. Sote-palveluja käyttävä asiakas näkee palvelualustalta tuottajat ja palvelut hintoineen ja palautteineen.

  Sipilän mukaan osuuskunnan ensisijainen tavoite ei ole tuottaa voittoa vaan parantaa palvelujärjestelmää ja säilyttää harvaan asuttujen alueiden elinvoima. Mahdollinen voitto jakaantuu alueosuuskuntien ja yritysten kesken.

  Kuva: Shutterstock