Sote tarvitsee tauon

Peruspalveluministeri Susanna Huovista (sd.) ei käy kateeksi, sillä sote –keskustelu ryöpsähti ainakin viidelle eri raiteelle vain muutama päivä ennen kuntien lausuntoajan päättymistä. Vaikeusastetta lisää se, että mukana alkaa olla monikerroksinen pelien maailma. Voiko joku aidosti väittää tietävänsä missä nyt mennään ?

Kokoomuksen ja demareiden poliitikot näyttävät jakaantuneen keskitettyjen ja alueellisempien ratkaisujen kannattajiksi. Kokoomuksessa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko korostaa johdonmukaisesti peruspalveluita ja kuntapohjaisuutta (Ilkka 11.3.), puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Räty on keskittämässä ervalle sekä peruspalveluja että erikoissairaanhoitoa (HS 11.3.) ja Vapaavuoren –nimellä kulkevassa mallissa keskitytään erikoissairaanhoidon uudelleen järjestämiseen.

Demareilla malleja on suunnilleen saman verran. Kansanedustaja Hanna Tainio haluaisi blogissaan kaksiportaisen järjestelmän, mutta säilyttää sairaanhoitopiirit.
Eduskuntavaaleihin on enimmillään vain vuosi. Ei ole mikään ihme, jos kansanedustajat pohtivat, että olisiko oikeasti hyvä vaalivaltti viedä erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu pois omasta vaalipiiristä, mutta jättää sinne rahoitusvastuu.
Omat paineensa tuo oppositio. Niillä, jotka haluavat keskitettyjä malleja ei aikaa ole paljon, sillä niin keskustan kuin perussuomalaistenkin mallit lähtevät tukevasti alueellisemmalta pohjalta. Ikkuna on auki seuraaviin vaaleihin saakka. Ainakin gallupien pohjalta seuraavaan hallitukseen halajavan kannattaisi kuunnella näitäkin ääniä.
Sitten on vielä puoluekokoukset, jotka näyttävät synnyttävän omat profilointitarpeensa.
THL ja Lääkäriseura Duodecim tulivat ulos omilla kannanotoillaan maanantaina. Ne suhtautuvat kriittisesti ns. Vapaavuoren malliin ja esittävät pidemmälle vietyä keskittymistä, jonka etuna olisi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteys, mutta suurena kysymysmerkkinä rahoitus. Jos rahoitus toteutetaan kuntapohjaisesti, niin kovin kauas laskut lähtevät ja kovin pieneksi jää kuntien päätäntävalta.
Rahoituskysymyksiä on tarkoitus pohtia omassa työryhmässään, mutta se ei ole vielä edes aloittanut toimintaansa.
Olisiko hallituspuolueiden nyt syytä ottaa aikalisä ja vetäytyä pohtimaan huolellisesti omia linjauksiaan välttääkseen hätiköityjä päätöksiä näin tärkeässä asiassa, joka koskettaa kaikkia kansalaisia. Jonkun mallin väkisin runnomisesta ei seuraa mitään hyvää.
Puolueiden olisi syytä pohtia sote -asioita laajemminkin. Hyvän pohjan tarjoaa THL:n raha seuraa potilasta –malli. Näistä aineksista seuraavista vaaleista tulisi sote –vaalit. Mikä voisi olla parempi pohja suurille päätöksille ?

Kokoomuksen ja demareiden poliitikot näyttävät jakaantuneen keskitettyjen ja alueellisempien ratkaisujen kannattajiksi. Kokoomuksessa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko korostaa johdonmukaisesti peruspalveluita ja kuntapohjaisuutta (Ilkka 11.3.), puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Räty on keskittämässä ervalle sekä peruspalveluja että erikoissairaanhoitoa (HS 11.3.) ja Vapaavuoren –nimellä kulkevassa mallissa keskitytään erikoissairaanhoidon uudelleen järjestämiseen.
Demareilla malleja on suunnilleen saman verran. Kansanedustaja Hanna Tainio haluaisi blogissaan kaksiportaisen järjestelmän, mutta säilyttää sairaanhoitopiirit.Eduskuntavaaleihin on enimmillään vain vuosi. Ei ole mikään ihme, jos kansanedustajat pohtivat, että olisiko oikeasti hyvä vaalivaltti viedä erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu pois omasta vaalipiiristä, mutta jättää sinne rahoitusvastuu.
Omat paineensa tuo oppositio. Niillä, jotka haluavat keskitettyjä malleja ei aikaa ole paljon, sillä niin keskustan kuin perussuomalaistenkin mallit lähtevät tukevasti alueellisemmalta pohjalta. Ikkuna on auki seuraaviin vaaleihin saakka. Ainakin gallupien pohjalta seuraavaan hallitukseen halajavan kannattaisi kuunnella näitäkin ääniä. Sitten on vielä puoluekokoukset, jotka näyttävät synnyttävän omat profilointitarpeensa.
THL ja Lääkäriseura Duodecim tulivat ulos omilla kannanotoillaan maanantaina. Ne suhtautuvat kriittisesti ns. Vapaavuoren malliin ja esittävät pidemmälle vietyä keskittymistä, jonka etuna olisi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteys, mutta suurena kysymysmerkkinä rahoitus. Jos rahoitus toteutetaan kuntapohjaisesti, niin kovin kauas laskut lähtevät ja kovin pieneksi jää kuntien päätäntävalta.Rahoituskysymyksiä on tarkoitus pohtia omassa työryhmässään, mutta se ei ole vielä edes aloittanut toimintaansa. Olisiko hallituspuolueiden nyt syytä ottaa aikalisä ja vetäytyä pohtimaan huolellisesti omia linjauksiaan välttääkseen hätiköityjä päätöksiä näin tärkeässä asiassa, joka koskettaa kaikkia kansalaisia. Jonkun mallin väkisin runnomisesta ei seuraa mitään hyvää.Puolueiden olisi syytä pohtia sote -asioita laajemminkin. Hyvän pohjan tarjoaa THL:n raha seuraa potilasta –malli. Näistä aineksista seuraavista vaaleista tulisi sote –vaalit. Mikä voisi olla parempi pohja suurille päätöksille ?

Tapani Mäkinen

Edellinen artikkeliSamalle viivalle
Seuraava artikkeliKohti valinnan vapautta