Sydänsairaala laajensi omistuspohjaansa – uusi toimitusjohtaja Pasi Lehto haluaa parantaa hoidon saatavuutta

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on jatkossa yksi Sydänsairaalan omistajista, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien lisäksi. Pirkanmaa on edelleen Sydänsairaalaan suurin omistaja.

Helmikuusta alkaen keskisuomalaisten sydänpotilaiden lähetteet ohjataan Sydänsairaala Novaan Jyväskylään, jonka toiminnasta vastaa Sydänsairaala.

Yhteistyösopimuksen myötä Sydänsairaala ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri haluavat varmistaa keskussairaalan sydänhoitoon osaavan henkilöstön, mutta myös maltillisen hintakehityksen omistajakunnille. Tästä on jo hyviä kokemuksia esimerkiksi Hämeenlinnan Sydänsairaalasta.

Sydänsairaalan yksikkö sairaala Novassa on suuri kokonaisuus. Se sisältää kolme kardiologian toimenpidesalia, joissa voidaan tehdä varjoainekuvauksia ja pallolaajennuksia, asentaa tahdistimia ja tehdä rytmihäiriöihin liittyviä tutkimuksia ja toimenpiteitä. Vuodeosastolla on 13 paikkaa, sydänvalvonnassa 6 potilaspaikkaa ja toimenpidepotilaille on yhdeksän seurantapaikan osasto. Novassa Sydänsairaalan työntekijöitä on noin 80, joista 12 on lääkäriä ja suurin osa sairaanhoitajia.

– Sairaalassa toimii avohoitopoliklinikka, tuomme hoitoon lisää erilaisia etäpalveluita ja laajennamme esimerkiksi tahdistimien etäseurantatoimintaa. Keski-Suomen palveluita on tarkoitus edelleen vahvistaa ja parantaa hoidon saatavuutta nykyisestä. Tulevaisuudessa palveluista tulee monimuotoisempia, sanoo Sydänsairaalan toimitusjohtaja Pasi Lehto.

Älyteknologia avuksi potilaan seurantaan

Sydänsairaalan uuden toimitusjohtajan Pasi Lehdon mukaan sairaalan tavoitteena on tarjota potilaille hoitopalveluita mahdollisimman nopeasti kilpailukykyiseen hintaan koko Suomessa. Hän haluaa edelleen kehittää hoitopolkuja niin, että potilaat saisivat tarvittavia palveluita nykyistä sujuvammin.

– Yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa huolehditaan potilaista myös toimenpiteiden jälkeen. Tässä voidaan hyödyntää teknologiaa niin, että potilasta voidaan esimerkiksi etäseurata. Meitä kiinnostaa laajasti älyteknologia, miten erilaisilla kelloilla, sormuksilla ja muilla vastaavilla laitteilla voidaan saada tietoa potilaan toimintakyvystä arjessa ja sitouttaa potilasta paremmin hoitoonsa, Lehto kuvaa.

Hänen mukaansa sote-uudistuksen tavoitteet palveluiden saatavuuden yhdenvertaisuudesta ovat oikein hyviä ja tukevat Sydänsairaalan toimintaa, koska suurimmat epäkohdat ovat hoidon saatavuudessa.

– Kaipaisin sote-uudistukseen enemmän ajatuksia potilas- ja asiakaslähtöisyydestä. Liian paljon mietitään sitä, kuka saa palveluita tuottaa ja missä. Meidän pitäisi keskittyä enemmän siihen, minkälaisia palveluita potilaat tarvitsevat ja miten ne voidaan suomalaisille nopeasti ja maltillisin kustannuksin järjestää, Lehto painottaa.

Jyväskylän lisäksi Sydänsairaala toimii Tampereella, Valkeakoskella, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Helsingissä. Jyväskylä-yhteistyön myötä Sydänsairaalan henkilöstömäärä nousee lähes 700:aan.

kuva: Shutterstock

Edellinen artikkeliPamark ja Medkit Finland yhdistyvät uudeksi yhtiöksi – Pertti Karjalaisesta hallituksen puheenjohtaja
Seuraava artikkeliLehtileikkeet