TERVE-SOS pysyy soten kyydissä, vai pysyykö?

Pitääkö instituution tukea sote-uudistusta? TERVE-SOS lähestyy, ja mikäpä muu alaa nyt puhuttaa kuin sote. THL:n tutkija Jouko Karjalainen pohtii blogissa tapahtuman teemaa ja ajankohtaista sote-keskustelua.

Se tunne kun tietää tekstiä kirjoittaessaan hypänneensä liikkuvasta junasta, jonka väliasema on radan hiukan epäselvä arviointipaikka.

Instituutioilla on omat juhlamenonsa, joissa kohdataan arkea juhlavammissa puitteissa. THL:lle TERVE-SOS on yksi sellainen, vieläpä maksullinen. Niinpä tapahtuman ripustuksen tulee olla sisältöjen osalta sellainen, että kuntien ja muidenkin rahakirstujen vartijat näkevät työntekijöiden ja luottamushenkilöiden osallistumista tapahtumaan tarpeellisena. Omilla rahoillaan harva näihin juhlamenoihin osallistuu.

Sote-uudistus tulevien koulutuspäivien poikkileikkaavana sisältönä tiedettiin olevan hiukan kaksiteräinen miekka. Yhtäältä alati ja edelleen (!) ajankohtainen, toisaalta loputtoman kaluttu, josta on vaikea löytää mitään uutta. Asiantuntijoiden rivi on toki vakuuttava, mutta etenkin paneelien vetäjien asiantuntemusta ja osaamista testataan kun hyvistä asiantuntijoista pitää saada ulos muutakin kuin trivialiteetteja.

Minulle on esitetty sekä THL:ssä että THL:n ulkopuolella kysymys, onko laitoksen viisasta asettua näin vahvasti nykyisen sote-uudistushankkeen taakse? Kysyjät ovat viitanneet TERVE-SOS ohjelman läpisoteisuuteen. Tiedä häntä, vaan minunpa ei tarvitse olla THL:n sote-asennosta juurikaan mieltä. Tulevien koulutuspäivien osalta asia on aika varma nakki: jos uudistus nyt läpäisee eduskunnan, toukokuussa on menossa kiivas valmisteluvaihe niin maakuntavaalien kuin koko uudistuksen tiimoilta. Jokohan sitten se sosiaalihuolto ja sosiaali- sekä kasvupalvelut alkavat löytyä hallituksenkin agendalta kun ”tärkeämmät asiat” on hoidettu? Toisaalta, jos nykyinenkään yritys ei vie maaliin, sitten vasta tarvetta keskustelulle riittääkin!

TERVE-SOS on siis väistämättä ajan hermolla, kävi niin tai näin. Sitä paitsi on tarkoitushakuista tai ainakin näköharhaa väittää ohjelman olevan vain sotea, paljon muutakin sieltä löytyy. Myös yllätyksiä, joista itse valmistelen ainakin yhtä. Siinä on erityisesti ajateltu joukko-oppisukupolvea, johon en kylläkään kuulu. Saatan siis itsekin yllättyä! Kenellekään tuskin on yllätys, että Hämeenlinnankin TERVE-SOS- tapahtumaan mennään pyörällä ainakin Helsingistä, mukaan mahtuu ja ketjua riittää.

Tutkija Jouko Karjalainen, THL

TERVE-SOS-tapahtuman ohjelmatoimikunnan jäsen


 

THL:n TERVE-SOS sosiaali- ja terveysalan tapahtuma kerää vuosittain yhteen alan päättäjät, asiantuntijat, palveluiden kehittäjät ja ammattilaiset. Tänä vuonna tapahtuman pääteemana on TEKOJEN AIKA. Ohjelmaa koostuu teemoista: Vapaudesta valita, uusista maakunnista, taloudesta ja vaikuttavuudesta. Ohjelmassa esiintyy tutkija Jouko Karjalainen, joka on suunnitellut seminaarin: Kenen maakunta – tavoitteena yhdenvertaisuus sote-palvelujen digitaalisessa toimintaympäristössä.

Keskustelu jatkuu Hämeenlinnan Verkatehtaalla 8.-9.5.2018. tervesos.fi

 

Edellinen artikkeliEnnätyssijoitukset vauhdittavat Kaiku Healthin älykkään potilasseurannan kansainvälistä kasvua
Seuraava artikkeliLehtileikkeet