Terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis toivoo lääkeyhtiöiltä läpinäkyvyyttä

  Viimeistä viikkoa Euroopan unionin terveyskomissaarina toimiva Vytenis Andriukaitis toivoo lääkeyhtiöiltä läpinäkyvyyttä hinnoittelussa, markkinoinnissa ja tuotannossa. Hän puhui toimittajien kanssa European Health Forumissa Itävallassa perjantaiaaamuna.

  Euroopassa on ollut viime aikoina pulaa monista lääkkeistä johtuen osaksi siitä, että terveydenhuolto on  riippuvainen lääkeaineista, joita tuotetaan pääosin Intiassa ja Kiinassa. Andriukaitis kertoo, että kärsimme nyt 20 vuotta sitten tehtyjen päätösten seurauksista. Silloin lääkeyhtiöt päättivät siirtää tuotantoaan kehittyviin maihin, jossa työvoimakustannukset ovat halvemmat.

  Hän sanoo, että lääkeaineiden saatavuusongelmat ovat hyvin monimutkainen asia, johon liittyy useita eri tekijöitä.

  – Lääkkeiden tuotantosuunnitelmat, taloudelliset kannustimet, rinnakkaiset markkinat, pirstoutuneet markkinat Euroopassa ja erilaiset lainsäädännölliset puitteet eri maissa. Nämä kaikki tuovat ongelmaan erilaisen näkökulman, hän sanoo.

  Hän toivoo, että lääkeyhtiöt lisäisivät läpinäkyvyyttä ja kertoisivat avoimemmin, mitkä ovat niiden toteuttamat lääkepolitiikat.

  – Lääkeyhtiöiden pitäisi kertoa hinnoittelupolitiikastaan, markkinointipolitiikastaan ja tuotannostaan. Yritysten pitäisi myös kertoa siitä, miten ne käyttävät julkista rahaa, koska sitä käytetään todella paljon tutkimukseen ja kehitykseen. Meidän pitäisi laskea lääketuotannon rahoja tarkemmin näistä näkökulmista, koska lopulta kyse on kansalaisten mahdollisuuksista saada hoitoja, hän sanoo.

  – Ehkä myös on aika luoda Euroopassa lääketuotannon toimialalle mestareita, jotka voisivat tehdä niistä lääkeyhtiöistä voimakkaampia, jotka tuottavat lääkkeitä Euroopassa, hän jatkaa.

  kuva: Minna Pauliina Kataja