Tietääkö sote-eliitti kansan toiveet?

”Valinnanvapaus hyödyttää vain rikkaita.” ”Mummot joutuvat heitteille, kun eivät kykene valitsemaan palveluita.” Tässä väitteitä, joita sote-keskustelussa kuulee.

Enää ei tarvitse väitellä siitä, karsastaako kansa valinnanvapautta. Sitra otti ja tutki 2000 kansalaisen joukossa, kuka haluaa valinnanvapautta. Kiitos Sitralle!

Ja mikä oli tulos: Erityisesti pienituloiset ja sairaimmat kansalaiset, siis he jotka käyttävät eniten palveluita ovat kiinnostuneimpia valinnanvapaudesta. Keskivertoa huonommaksi terveydentilansa arvioivat ovat halukkaimpia vertaamaan palvelujen tuottajia. Työttömät, lomautetut ja nuoret ovat valmiita vertailemaan.

Sote-keskustelun kannalta tutkimus kertoo karua kieltä. Olemmeko ajautumassa kahteen eri kuplaan, jossa sote-eliitti puhuu kansalaisten toiveista vailla tietoa kansalaisten toiveista? Viimeisen puolen vuoden ajalta tästä asetelmasta on syntynyt isoja, eliitin yllättäneitä poliittisia päätöksiä.

Entä missä ovat rikkaat ja koulutetut Sitran kyselyssä? Miksi he eivät halua vertailla ja valita?

Työterveyshuollossa tai muissa yksityisissä palveluissa – jo nyt. Kuka heistä tarvitsee valinnanvapautta?

Sen sijaan ne, jotka kokevat terveytensä heikoksi ja kokevat jatkuvasti jäävänsä ilman asianmukaista hoitoa nykyisissä palveluissa, he toivovat vaihtoehtoja.

Miksi heille ei sitä saisi antaa?

Merja Aura

Edellinen artikkeliValinnanvapaus on jo täällä!
Seuraava artikkeliOptimoidaan aikaa asiakaskohtaamiseen!