Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehdotti lauantaina puoluevaltuuston kokouksessa, että sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmiä pitäisi harmonisoida koko maassa tiedonkulun parantamiseksi. Pääministeri ehdotti myös erillistä valtionyhtiötä tähän toimeen.
Muun muassa Apotin Hannu Välimäki ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin kehitysjohtaja Sari-Anne Hannula ehtivät jo sanoa, että tällä sote-aikataululla harmonisointi on vähintäänkin mahdotonta. Myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen mukaan valtakunnallisen yhdenmukaistamisen lisäksi alueellisesti tarvittaisiin joka tapauksessa jatkossakin omia järjestelmiä.
Yhtenäisiä järjestelmiä tärkeämpi asia on se, että järjestelmistä saadaan tietoa ulos. Tuottajille asetettavat kriteerit ja sopimukset sanelevat jatkossa sen, mitä tietoa tuottajien on pakko antaa järjestäjille, valtiolle ja ”Suomen NHS:lle”, jonka viitta laskeutunee näillä näkymin THL:n harteille. Tämän pakollisen tiedon jälkeen alkavat ongelmat. Eikö jokainen tuottaja, yksityinen yritys, julkinen yritys, järjestö, maakunnallinen yritys ole vapaa valitsemaan millä järjestelmällä puulaakiaan pyörittää? Jos valtio päättää mahtikäskyllä, että nyt käytetään tätä softaa, niin toiminta muistuttaa jo Neuvostoliiton meininkiä. Erilaisia tuotantoyhtiöitä säätelevät lisäksi vielä erilaiset lait toiminnan julkisuudesta.
Valtionhallinnon olisi syytä keskittyä kehittämään jonkinlaisia avoimia rajapintoja tietojärjestelmien yhteensovittamiseksi. Myös tulevien mittarien määrittely pitää tehdä niin, että optimaalisen tuotannon kannalta saadaan tarpeeksi relevanttia tietoa. Näihinkin mittareihin löytyy lainattavissa olevia malleja Ruotsista ja Englannista.
Juha Kartano