Toisiko vanhusten yhteisöasuminen oikeita säästöjä?

Moni näkee nyt, että sote lähtee uudelleen liikkeelle osissa. Ensin tartutaan niihin paloihin, joissa eletään kriisitunnelmissa päivittäin. Tämä tarkoittaisi ainakin perusterveydenhuoltoa ja lastensuojelua.

Voi olla niin, että vuosikymmenien rakennelmaa ei kerralla muokata uuteen kuosiin, mutta pala kerrallaan etenemisessä on myös riskinsä. Viime päivinä olemme kuulleet Sitran tutkimuksista, millaisia ongelmia ja lisäkustannuksia pirstoutuminen on tuonut.

Rahoitus pitäisikin sitoa tiukasti kiinni uudistustyöhön. Nyt eletään arvausten, toiveiden ja uskomusten maailmassa.

Esimerkiksi vanhusten tehostetun palveluasumisen tuomiin säästöihin uskotaan lujasti. Kuitenkin Nordic Healthcare Groupin (NHG) Sitralle tekemässä selvityksessä ilmeni, että tehostetun palveluasumisen todelliset kokonaiskustannukset eivät olekaan niin matalat, kuin on haluttu uskoa.

Neljänneksen säästöt kuivuivat oikean kustannuslaskennan myötä 13 prosenttiin. Sekin on säästöä, mutta sote-sektorin kokonaiskustannusten lasku jää huomattavasti odotettua pienemmäksi, jos matematiikka ontuu muissakin palveluissa näin pahasti.

Mistä niitä säästöjä sitten saadaan? NHG ehdottaa selvitystyönsä myötä, että rakentaisimme vanhuksille kokonaan uuden palvelumallin kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen väliin. Se olisi yhteisöllistä asumista, johon tuotaisiin tarvittavat, raskaatkin palvelut.

Twitter: @Merja Aura

Edellinen artikkeliSote-valmistelun jatkuttava yli vaalien – huonoon ei ollut varaa
Seuraava artikkeliAatsipoppaa pojat keitti soppaa