Valinnanvapauden siirtymäajaksi Suomen NHS?

Sote-juna jyskyttää, mutta valinnanvapauslain luonnoksesta annetut lausunnot vetävät nyt käsijarrua kaikin voimin. Hallituksen kaavailemaan valinnanvapausmalliin halutaan siirtymäaikaa, malli halutaan porrastettavan maakunnittain, valinnanvapautta halutaan laajentaa nykyistä palvelusetelimallia laajentamalla tai kilpailuttamalla ja valinnanvapauden turvaksi halutaan vahvempi julkinen toimija.

Tiistaina Suomen Kuvalehden artikkelissa väläytettiin, että maakunnat saisivat järjestää valinnanvapauden siirtymäkauden ajan jopa puitesopimuskilpailutuksin. Reformiministerit käsittelivät virkamiesten korjausehdotuksia torstaina.

Kilpailutusesimerkit ehdottaisivat tavallaan sitä, että ennen asiakkaan suoran ja subjektiivisen valintaoikeuden avaamista, Suomeen luotaisiin siirtymäajaksi Suomen NHS. Tätä kahden termin yhdistelmää on pitänyt esillä varsinkin HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén. Oppositiopuolueet eivät ole uskaltaneet käyttää Suomen NHS -korttia omissa puheenvuoroissaan, koska NHS on heikossa jamassa. NHS:n toimintavaikeudet taas johtuvat pääosin siitä, että toimintaa muutetaan käytännössä vaalikausittain ja järjestelmä on jatkuvan muutoksen tilassa.

Myös niin sanottu Ruotsin-malli (tai eri maakäräjien omat mallit) kehittyi ensin maakäräjien tekemien palvelujen kilpailutusten kautta 2000-luvun alussa, jonka jälkeen vuoden 2010 alussa siirryttiin kilpailutusten sijaan suoraan valinnanvapausjärjestelmään. Suomessa tämä NHS:n käyttämä ja Ruotsin valinnanvapausevoluution kaltainen kilpailuttamisvaihe ollaan jättämässä pois, ja olemme siirtymässä kertalaakista asiakkaan suoraan valinnanvapauteen.

Selvää on, että valinnanvapaus tulee, sitä kannatetaan puoluerajojen yli. Kansalaisen valinnanvapautta haluaa myös suurin osa nyt rakennettavan mallin kritisoijista. Epäselvyyttä on ainoastaan valinnanvapauden järjestämistavasta. Virkamiehet eivät ole kaatamassa valinnanvapautta, mallia vain tarkennetaan nyt ja lausuntokierroksen päätyttyä.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliErään sote-grafiikan anatomia
Seuraava artikkeliValinnanvapaus: Paljon puhetta, vähän villoja