Valmistelu jatkuu kiireellisenä

Heinäkuun alussa julkaistu päivitetty sote-uudistuksen aikajana on vähintään yhtä hengästyttävä kuin valmistelu tähänkin asti. Ja kun oikein ärsyttävän tarkkaan lukee, ensimmäinen viivästys tuli jo heinäkuun puolessa välissä. Aikajanalla uuden lain lausuntokierroksen pitäisi alkaa lokakuun lopulla, ministeriön tiedotteessa puhutaan marraskuusta.

Uuden lainsäädäntömateriaalin tarkkaa julkaisupäivää ei ole vielä kerrottu, mutta virkamiehillä on vajaat pari kuukautta aikaa viilata laki sellaiseen kuntoon, että se voidaan lähettää lausunnolle. Keväällä julkaistua keskeneräistä valinnanvapauslain luonnosta tuskin halutaan toistaa. Toisaalta nyt askelmerkit ovat selvemmät, kun asiantuntijat ovat puhuneet kautta linjan. Lausuntokierroksen alkaessa työn jälki on varmasti parempaa, mutta onko se kaikkia osapuolia tyydyttävää?

Suurimmat viilaukset valinnanvapauslainsäädäntöön tehdään toki perustuslakivaliokunnan huomautusten mukaan – yhtiöittämisvelvollisuuden tilalle keksitään muita keinoja, julkisen hallintotehtävän antamisen rajanvetoa tarkennetaan ja lainsäädäntöä parannellaan. Suurten linjojen lisäksi lainvalmistelijoilla on tehtävänään tukku pieniä viilauksia, joita löytyy sieltä täältä lakitekstistä.

Entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) perkasi yhtiöittämisen ja soten markkinaehtoisuuden ongelmat blogissaan jo heinäkuun alussa niin tyhjentävästi, että sillä saralla ei ole enää paljon lisättävää.

– Yhtiöittäminen toimisi, jos talouden pelisäännöt olisivat kunnossa. Silloin minäkin puhuisin yhtiöittämisen puolesta, koska sillä on toimintayksikkönä monia hyviä puolia, Soininvaara suomi kiireessä tehtyä valmistelua.

On hyvin todennäköistä, että valinnanvapauden asteittainen laajeneminen on paremmin esillä uudessa lakiesityksessä. Se, miten paljon maakunnille jää valtaa valinnanvapauden laajentamisessa ja työkalujen käytössä, selviää myöhemmin.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliApuvälinehuollon kulttuurivallankumous
Seuraava artikkeliLainsäädännön paikka paikan päälle