Videovastaanotolla tehoa lääkärikäynteihin

Doctagon on suomalainen terveyspalveluiden edelläkävijä. Heillä on 150 työntekijää. Doctagon on onnistuneesti uudistanut geriatrian lääkäripalveluita yli 30 kunnassa ja on kotilääkäripalveluiden edelläkävijä. Doctagonin sijaitsee Helsingin keskustassa palvellen sekä yksityis- ja yritysasiakkaille.

– Doctagonille on erityisen tärkeää olla edelläkävijä hoivapalveluiden toimittamisessa asiakkaalle parhaalla mahdollisella saavutettavuudella ja asiakastyytyväisyydellä. Myös Visiba on edelläkävijä. Visiba kehittää terveydenhuollon uusia ratkaisuita ja haluamme olla aktiivinen osa tässä kehityksessä, sanoo Doctagonin toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi.

Doctagonin lääketieteellinen johtaja Erik Mandelin näkee videovastaanoton välineenä jokapäiväisessä työssä. Videovastaanotot helpottavat ja nopeuttavat muun muassa yksinkertaisten kliinisten tapausten, kuten tulehdusten ja reseptiuusintojen käsittelyä, Lääkärikäynnit eivät häviä, ja niitä tarvitaan. Suuri osa niistä voidaan kuitenkin hoitaa helposti ja nopeasti videovastaanoton myötä ja asiakkaalle sopivan aikataulun mukaan.

Etähoiva käytännössä

– Onnettomuus ei kysy ajankohtaa. Se voi tapahtua missä ja milloin tahansa. Videolääkäri on aina käytettävissä siellä, missä sinäkin, olitpa kotona, töissä tai matkoilla, sanoo Doctagonin toimitusjohtaja Wentjärvi.

Kun ensimmäinen vastaanotto tapahtuu videovastaanottona, pääsemme yksinkertaisesti ja helposti hoivassa eteenpäin, toteaa Doctagonin lääkäri Michael Erhnström. Mahdollisesti seuraavien vastaanottokäyntien, fyysisten tapaamisten tai muiden hoivavaiheiden työstäminen nopeutuu ja tehostuu.

– Videovastaanoton kautta voimme potilaan kanssa yhdessä todeta tilanteen, arvioida tarve fyysiselle tapaamiselle tai muille toimenpiteille. Mutta ensimmäinen ja nopeasti järjestynyt videovastaanotto tuo turvallisuutta potilaalle. Lääkärille se parantaa mahdollisuuksia nopeampaan ja potilaslähtöiseen hoivaan, sanoo Ehrnström.

Hän myös näkee videovastaanotoissa merkittäviä etuja esimerkiksi puheluihin verrattuna. Ehrström toteaa, että jopa 70 prosenttia nykypäivän lääkärikäynneistä voidaan muilla tavoin kuin perinteisin käynnein. Arviolta noin puolessa tästä luvusta potilas ei välttämättä olisi tarvinnut perinteistä lääkärikäyntiä. Edelleen, näistä joka viides lääkärikäynti voitaisiin yhtä hyvin videon välityksellä.

Haasteena Doctagonin mukaan on kertoa ihmisille, että moni diagnoosi voidaan hoitaa ilman perinteistä lääkärikäyntiä. Mitä enemmän asiakkaat ja potilaat tietävät ja tutustuvat videovastaanoton ja lääkärinkäynnin käyttöön, sitä nopeammin käyttäjämäärät kasvavat.

– Näemme videovastaanoton välineenä jokapäiväisessä työssä. Voimme käsitellä tärkeitä, mutta yksinkertaisempia tapauksia, kuten infektiot ja lääkkeiden uusiminen, sanoo Erik Mandelin, Doctagonin lääketieteellinen johtaja.

Doctagon on käyttänyt Visiban etähoiva- ja videovastaanottoratkaisua jo vuodesta 2014.

Kirjoittaja on Visiba Caren advisor Minna Storm, [email protected], 040 5070 445.

Lisätietoja etähoiva- ja videovastaanottoratkaisuista Doctagonin ja Visiba Caren verkkosivuilta.

Edellinen artikkeliUni on välttämätöntä terveydelle ja hyvinvoinnille
Seuraava artikkeliPuheet polarisoitumisesta kovenevat