Visionisti patentoi silmäsairauksien pistoshoitoihin kehitetyn laitteen

  Lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinööri Timo Kangastupa perusti Visionisti Oy:n vuonna 2014 saatuaan idean uudesta injektiolaitteesta silmäsairauksiin. Hän on toiminut kahdessa maahantuontiyrityksessä tehden töitä verkkokalvokirurgian ja glaukoomakirurgian parissa.

  Pistoshoitoja helpottava laite on saanut patentin Euroopassa. Kyseinen menetelmä ja siinä käytettävät lääkkeet ovat vielä kokeellisia, mutta Kangastupa uskoo markkinoiden avautuvan jo vuoden loppupuolella. Potentiaali on valtava, sillä laite saattaa mahdollistaa tehokkaammat hoidot hyvin moneen silmäsairauteen, esimerkiksi silmänpohjan ikärappeumaan ja diabeettiseen makulaturvotukseen. Mahdollisuuksia on myös kehittää glaukooman hoitoa sekä geeniterapiaa.

  – Nykyään pistoshoitoja annetaan lähinnä lasiaiseen, mikä tiettyjen lääkkeiden osalta saattaa aiheuttaa mykiölle kaihia tai silmänpaineen nousua. Esimerkiksi ikärappeumaan ei ole parannusta vaan vaivaan annetaan injektioita. Nämä potilaat käyvät muutaman viikon välein silmäpoliklinikoilla ja hoito on kallista, ja nämä kustannukset kasvavat, Kangastupa kertoo innovaation taustoista.

  Lääkeaineiden injektoinnille uusia mahdollisuuksia

  Visionistin kehittämällä laitteella lääkeaineen pystyy pistämään käyttäen alle millimetrin pituista neulan teräosaa silmän kuorikerrosten väliin, jossa lääkeaine pääsee tehokkaasti vaikuttamaan kudoksiin.

  – Suprakoroidaalinen tila sijaitsee silmän kovakalvon (valkoinen osa) sekä sen sisäpuolella olevan suonikalvon välissä. Se tarjoaa lääkeaineiden injektoinnille täysin uudenlaisia mahdollisuuksia. Tässä tilassa lääkeaineet ovat suorassa kontaktissa kudoksiin, joista useat silmän takaosan sairaudet alkavat. Täällä lääkeaineet myös lokeroituvat silmän kuorikerrosten väliin, minkä ansiosta vältytään monilta eri haittavaikutuksilta ja kallista lääkettä myös kuluu vähemmän, Kangastupa sanoo.

  Alustavissa kliinisissä kokeissa on huomattu, että suprakoroidaalisessa tilassa lääkeaineen konsentraatio saattaa pysyä korkeana jopa kuukausia.

  – Tämän ansiosta pistoshoitojen väliä voidaan mahdollisesti pidentää merkittävästi. Tämä puolestaan alentaa yhteiskunnalle aiheutuvia suoria ja epäsuoria kustannuksia ja on luonnollisesti parempi myös potilaan kannalta, Kangastupa sanoo.

  Markkinat avautunevat tänä vuonna, potentiaali on valtava

  Visionisti on hakenut laitteelle patenttia myös Japanissa ja Yhdysvalloissa. Timo Kangastupa arvioi markkinoiden avautuvan vuoden loppupuolella. Parhaillaan amerikkalaisyritys kehittää menetelmää, jossa laitetta voidaan käyttää. Lisäksi lääkeyhtiöt kehittävät lääkeaineita, joista pisimmällä on uveiitin eli silmän sisäisen tulehduksen hoitoon kehitetty lääke, joka odottaa hyväksyntää.

  – Potentiaali on valtava, pistoshoitoja tehdään todella paljon. Vuonna 2016 Yhdysvalloissa tehtiin vanhalla tekniikalla kuusi miljoonaa lasiaispistosta. Vuodesta 2000-2014 pistosten määrä kasvoi Yhdysvalloissa melkein 90 000 prosenttia, Kangastupa sanoo.

  Hän kertoo, että laite on suunniteltu helppokäyttöiseksi niin, että pistos voidaan antaa aina samalla tavalla ja lääkeaine menee oikeaan kohtaan standardoidusti. Visionistissa on Kangastuvan lisäksi mukana kaksi henkilöä Iogen Oy:stä.

  kuva: Elias Jokiranta Photography