Yrityksille rajoituksia Ruotsin malliin?

Ruotsissa maan hallitus miettii mahdollisia rajoituksia terveys- ja hoiva-alan yritysten voitontekoon, kertoi Dagens Industri maanantaina. Aiheen puuhamiehenä on jo pitkään toiminut sosiaalidemokraattien Ilmar Reepalu. Reepalu on pitänyt aihetta julkisuudessa ja ehdotti muun muassa keväällä, että alan yrityksille pitäisi saada voittokatto, joka rajoittaisi voitonteon 2-3 prosenttiin liikevaihdosta.

Miten voittokatto käytännössä tehtäisiin, on vielä epäselvää. Se on selvää, että aiheesta tulee kova vääntö. Tuskin mikään muu ala herättää niin paljon intohimoja kuin sosiaali- ja terveysala. Myös Suomessa varsinkin SDP:n ja vasemmiston kansanedustajat ovat pitäneet valinnanvapauden myötä syntyviä markkinoita lottovoittona suurille yrityksille. Sanavalmiina kaverina Pihlajalinnan Mikko Wirén sen sijaan on ihmetellyt, että miksi kuntien kustannuksia säästäviä sote-yrityksiä pidetään melkeinpä rikollisina.

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan valinnanvapausmallin rakentamisella on kiire, koska järjestelmän rakentaminen onnistuu nykyisellä hallituspohjalla. Kannatusluvut indikoivat, että seuraavissa vaaleissa sosiaalidemokraatit ovat mukana hallituksessa. Jos nykyinen hallitus onnistuu rakentamaan soten, jääkö seuraavan hallituksen tehtäväksi purkaa järjestelmä tai rakentaa Ruotsin esimerkin mukaan jonkinlainen voittokatto? Suomi ottaa mallia Ruotsista monissa asioissa ja varmasti tätäkin on syytä seurata tarkkaan.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliTutkimustyön ”Eldorado”
Seuraava artikkeliApteekkilipas vedettiin täysin auki